Wat zijn de voordelen van implantaten?

De voordelen van implantaten op een rijtje:

  • Ze vervangen de tandwortels.
  • Implantaten zorgen ervoor dat het bot bewaard blijft.
  • De kaak blijft in model.
  • Ze zijn sterk en ongevoelig voor tandbederf.
  • Implantaten zijn stabiel, zodat het kunstgebit er op bevestigd kan worden.
  • Ze herstellen het kauwvermogen.
  • U geniet weer van het eten.

Wie plaatst de implantaten?

In de regel worden de implantaten door een tandarts-implantoloog geplaatst. In sommige gevallen kunt u ook doorverwezen worden naar een kaakchirurg.

Is de behandeling pijnlijk?

Nee, de behandeling is niet pijnlijk. De behandeling wordt uigevoerd onder plaatselijke verdoving. Wel kunt u 1 of 2 dagen na de behandeling last van wat pijnlijk tandvlees hebben. Hiervoor kunt u pijnstillers gebruiken.

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van de behandeling is afhankelijk van een aantal factoren. Uw tandarts-implantoloog kan u hier vooraf over informeren. Gemiddeld duurt het plaatsen van 2 implantaten in de onderkaak 45 minuten tot 1 uur. De inhelingstijd kan per persoon verschillen.

Wat zijn de kosten van de behandeling?

De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals aantal en type implantaat. Het plaatsen van de implantaten wordt voor 100% vergoed uit de basisverzekering. Voor het kunstgebit op implantaten betaalt u een wettelijke eigen bijdrage van € 125,00 per kaak. U betaalt dus voor een nieuwe bovenprothese en een nieuwe onderprothese op implantaten 2x €125,00 = € 250,00. Bij sommige verzekeraars kunt u dit bedrag deels of geheel vergoed krijgen vanuit uw aanvullende verzekering.

Zijn er risico’s aan de behandeling verbonden?

Aan alle medische behandelingen zijn bepaalde risico’s verbonden. Bij de moderne implantaten is het risico erg klein. Het slagingspercentage voor implantaten in de onderkaak is ruim 98%. Moet ooit een implantaat worden verwijderd dan blijft een kleine opening in de kaak over zoals na het trekken van een tand of kies. Deze holte zal op dezelfde manier genezen. Dus zelfs bij verlies van een implantaat blijven de gevolgen voor het lichaam beperkt.

Wat is de levensduur van een implantaat?

In principe gaan implantaten een leven lang mee, mits een goede uitvoering, regelmatige controle en een goede mondhygiëne.

Bestaat de kans dat een implantaat wordt afgestoten?

De moderne implantaten zijn gemaakt van materialen die geaccepteerd worden door het kaakbot en het omliggende tandvlees. Men noemt dit biocompatibel. De kans dat een implantaat wordt afgestoten is dus bijna nihil.

Kunnen implantaten altijd worden toegepast?

Ja, implantaten zijn voor iedereen mogelijk. Ook u kunt er dus voor in aanmerking komen. Belangrijk is wel dat er nog voldoende kaakbot aanwezig is. Er zijn tegenwoordig allerlei technieken die het mogelijk maken om dit bot weer te laten opgroeien.

Ben ik te oud voor implantaten?

In principe kan er ook nog op een zeer hoge leeftijd geïmplanteerd worden. Er zijn talloze voorbeelden dat er ook op zeer hoge leeftijd implantaten succesvol zijn geplaatst.