Meer dan 3 miljoen mensen in Nederland dragen een volledige gebitsprothese. Ongeveer 800.000 van hen hebben hier in meer of mindere mate problemen mee. Er zijn verschillende oorzaken waardoor mensen last hebben van hun kunstgebit.

Een nieuwe gebitsprothese?

Als gevolg van het voortschrijdend slinken van de beide kaakhelften zit op den duur vooral de onderprothese los. Dit gaat vaak gepaard met functionele klachten zoals, pijn in de mond, slecht kunnen kauwen, spraakproblemen en zelfs problemen met de spijsvertering.

De tandprotheticus biedt hulp

Als een gebitsprothese slechts enkele jaren oud is, kan deze vaak nog aangepast worden. Aan de binnenzijde van de prothese wordt dan een “voering” aangebracht waardoor de prothese weer goed aansluit op het tandvlees en niet meer los zit. Dit wordt een rebasing genoemd.
Een andere mogelijkheid is dat de tanden en kiezen afgesleten zijn en/of elkaar foutief raken tijdens het kauwen. Algehele vervanging is dan de beste optie.

Reparatie

Natuurlijk kunt u bij de tandprotheticus terecht als er een tand van uw prothese is gebroken, de prothese is gescheurd of zelfs helemaal is gebroken. De tandprotheticus kan uw prothese repareren en de oorzaak proberen vast te stellen om herhaling te voorkomen.

Veelgestelde vragen bij volledige prothese

U heeft een nieuw kunstgebit, maar u mag niet verwachten dat, ondanks dat uw oude kunstgebit versleten is, u meteen op dezelfde manier kunt functioneren als met uw oude prothese. Door de veranderende vormgeving van de prothese en van de tanden en kiezen die elkaar anders en vaak eerder raken, kan het nieuwe kunstgebit in het begin wel ongemakken geven. Veel gehoorde klachten zijn: moeilijk kunnen kauwen, moeilijk praten, slissen, spieren van het gezicht en wangen zijn gevoelig en gevoeligheid van de kaakgewrichten. Heeft u veel problemen en bent u geneigd het oude gebit weer in te doen? Bel dan gerust naar uw tandprotheticus. Hij is er niet alleen om uw nieuwe kunstgebit te maken maar ook om nazorg te verlenen. Juist in de moeilijke beginperiode moet u niet schromen om een afspraak met uw tandprotheticus te maken om de problemen op te lossen. Hoe sneller u van uw problemen wordt afgeholpen hoe sneller u gewend bent aan uw nieuwe kunstgebit en kunt u er goed mee functioneren.

Pijn

Het nieuwe kunstgebit kan in het begin best pijnlijk zijn. Het zit strakker rond uw kaken en kan op sommige plaatsen vaak te strak zitten. Bij het plaatsen van het gebit is dit vaak niet het geval en gaat u zonder problemen de deur uit. Na enkele dagen kunnen zich pijnklachten voordoen. Bel dan gerust uw tandprotheticus; hij zal u op korte termijn helpen en u zult zien dat u met een eenvoudige correctie snel van de pijn af bent. Slijp of vijl nooit zelf aan het kunstgebit: dit kan ten koste gaan van de pasvorm. Let er wel op dat u het kunstgebit geruime tijd voordat u naar uw tandprotheticus gaat, weer in de mond doet, anders kan hij niet zien waar de pijnlijke plaats zich bevindt.

U heeft net uw nieuwe kunstgebit, maar u zult merken dat het niet meteen lekker zit. Het gebit is nieuw en voelt anders aan, en u zult er beslist anders mee functioneren.

Eten
Een van de belangrijkste dingen die u met uw kunstgebit doet is eten. Ook dat doet u in het begin waarschijnlijk wat onwennig en voorzichtig. Voordat uw nieuwe kunstgebit geplaatst wordt, hoeft u geen vla en soep te gaan halen omdat u denkt dat het eten wel moeilijk zal gaan. We gaan ervan uit dat u meteen alles moet proberen. U ervaart echter zelf het beste wat wel en niet kan. Als u veel problemen ondervindt, neem dan gerust de eerste dagen wat zachter voedsel, maar probeer zo snel mogelijk uw oude eetpatroon weer op te pakken. Wanneer blijkt dat het eten van harder voedsel echt niet goed gaat, kunt u altijd contact opnemen met uw tandprotheticus, zodat hij u hierin kan begeleiden.

Smaak
In het begin kan het voorkomen dat de smaak iets afneemt. Dit zal vaak na korte tijd weer veranderen.

Speeksel
Veel mensen hebben in het begin last van te veel speeksel, “het speeksel loopt me uit de mond”. Of juist te weinig speeksel, “mijn lippen plakken op elkaar.” Dit is een vaak voorkomend probleem dat ook na enige tijd zal verdwijnen.

Spraak
De spraak kan enige tijd gehinderd zijn door het nieuwe kunstgebit. Enkele klanken zoals de S, de T en de D kunnen in het begin problemen geven. Dit is normaal. Meestal gaat het na verloop van enkele dagen veel beter. Zonodig kunt u hardop gaan lezen om ervoor te zorgen dat alles gaat klinken zoals u dat gewend was.

Uiterlijk
Vooral als u in de spiegel kijkt, zult u moeten wennen; de bovenlip kan wat “voller” zijn en het gezicht wat minder ingevallen. Laat u absoluut niet beïnvloeden door “vreemde” reacties van uw omgeving. Alles wat anders is dan het was, wordt door u en uw omgeving in het begin als vreemd gezien.

Pijn aan de kauwspieren
Doordat uw mond met het nieuwe kunstgebit vaak voller is en de kiezen eerder op elkaar komen, moeten ook de spieren aan deze nieuwe manier van bijten wennen. In het begin kan het gebeuren dat u een soort van spierpijn aan de kauwspieren voelt. Dit kan erg vervelend zijn. Toch is het belangrijk het nieuwe kunstgebit te blijven dragen zodat ook de spieren zo snel mogelijk gewend raken aan dit nieuwe kunstgebit.
Als u vanwege alle voorgaande problemen telkens het oude gebit gaat dragen om bijvoorbeeld lekkerder te eten, als u naar familie moet of omdat het even niet lekker zit, zult u nooit wennen aan uw nieuwe gebitsprothese. Houd het nieuwe kunstgebit altijd in. Bel bij problemen uw tandprotheticus. Slijp en vijl nooit zelf aan uw prothese.

Uw kunstgebit is nu nog nieuw en mooi. Dat moet u zo houden. Net als bij uw eigen tanden en kiezen komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Dit moet u dus reinigen. De prothese kan verkleuren door nicotine, koffie, thee en wijnaanslag. Spoel uw mond en reinig uw kunstgebit na elke maaltijd met water. U kunt uw kunstgebit het beste reinigen met een zachte (prothese)borstel met vloeibare zeep of een speciaal prothese reinigingsmiddel. Gebruik dus nooit tandpasta, hier zitten schuurmiddelen in. Gebruik verder nooit heet water en chemische of agressieve reinigingmaterialen, zoals bleek of bruistabletten. Deze materialen kunnen uw gebitsprothese beschadigen en het uiterlijk nadelig beïnvloeden. Bij de drogist of apotheek zijn speciale reinigingsmiddelen, borstels en prothesebakjes te verkrijgen.


Tandsteen

Tandsteen is niets meer dan kalk in uw speeksel dat zich afzet op uw kunstgebit. Dit komt het meest voor aan de binnenzijde van de onderprothese en aan de zijkanten, ter hoogte van de kiezen, bij het bovengebit. Dit tandsteen is erg moeilijk te verwijderen. Een handig trucje is om het kunstgebit een hele nacht lang in een bekertje met pure keukenazijn te leggen. Daarna kunt u het tandsteen proberen weg te borstelen. Gebruik geen andere middelen en ga niet met een mesje aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigt u de prothese.
U kunt uw tandprotheticus altijd om raad vragen.Reinigen van de mond
Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt maar ook het tandvlees van de kaken waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel. Besteed extra aandacht aan het verhemelte. Als schoonmaakmiddel kunt u het beste een mondmassage middel of lauw water gebruiken. Als u het kunstgebit en het tandvlees niet of onvoldoende reinigt, kunnen irritaties van het slijmvlies ontstaan. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Wanneer u gaat slapen moeten uw kaken rust krijgen. Uw kunstgebit is wel een vervanging van uw eigen tanden, waar u wel mee slaapt, maar is nog steeds een hulpmiddel. Het is daarom beter om voor het slapen uw kunstgebit uit te doen. Vindt u het echter vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan in ieder geval uw onderprothese uit. Mocht u uit gevoelsoverwegingen toch uw hele kunstgebit dag en nacht willen dragen; laat dan uw mond en gebitsprothese jaarlijks door uw tandprotheticus controleren.

Controle
Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens één keer per twee jaar naar uw tandprotheticus te gaan voor controle. Het is verstandig dit advies op te volgen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het in eerste instantie niet opvalt. Als u regelmatig teruggaat voor controle, houdt uw tandprotheticus alles voor u in de gaten. Hij kan uw kunstgebit weer goed passend maken of u op tijd adviseren om een nieuw kunstgebit te laten vervaardigen (meestal tussen de 5 en 10 jaar). Uw kunstgebit slijt immers ook. Uw tandprotheticus controleert of uw mond ook nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die hun kunstgebit al vele jaren dragen, kunnen zo ongemerkt mondafwijkingen ontstaan. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Uw tandprotheticus zal u eens in de twee jaar voor controle oproepen.

Ondanks het feit dat u in het voorgaande al veel informatie heeft kunnen lezen, kan het zijn dat u nog meer vragen heeft. Hierna volgen nog enkele vragen die geregeld door onze patiënten worden gesteld. Het antwoord staat direct onder de vraag. Staat uw vraag er niet bij; uw tandprotheticus helpt u graag.

Hoe lang gaat een kunstgebit mee?

Een kunstgebit gaat gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. Dit is vooral afhankelijk van uw gezondheid en het gebruik van uw kunstgebit.

Hoe lang heb ik garantie?

Uw gebitsprothese is met zorg vervaardigd en er is gebruik gemaakt van de beste materialen. Uw tandprotheticus geeft u één jaar garantie op duurzaamheid.
Zie de leveringsvoorwaarden.

Ik heb last van een droge mond. Hoe kan dat?

Het hebben van een veelvuldig voorkomende droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel. Dit tekort aan speeksel kan veroorzaakt worden door medicijngebruik, ziekten (diabetes), bestraling en andere nog onbekende oorzaken. Veel voorkomende klachten bij een droge mond zijn: het slecht kunnen wegslikken van droog voedsel, vaak willen drinken, lippen en tong voelen plakkerig aan, het klakken van de tong en het moeilijk kunnen uitspreken van sommige letters en woorden. Bij dragers van een kunstgebit blijft het gebit vaak niet op zijn plaats zitten door een te droge mond. Het tandvlees kan makkelijker geïrriteerd raken en er komen vaker schimmelinfecties in de mond voor. Het bestrijden van een droge mond kunt u bespreken met uw tandprotheticus. De volgende oplossingen zouden hulp kunnen bieden.
##Stimulering van de speekselafgifte door het eten van licht zuur voedsel en voedsel waar flink op gekauwd moet worden.
##Verandering van medicijnen en het gebruik van speekselvervangers in de vorm van verstuivers of gel.

Ik heb zoveel last van aften. Wat doe ik hier tegen?

Aften zijn pijnlijke blaasjes of zweertjes aan de binnenzijde van de lippen, wangen of onder de tong. Het zijn grijswitte of gele plekjes met een rode ontstoken rand. Medicijnen tegen deze aften bestaan er nog niet maar er bestaan wel mondspoelingen waarbij veel mensen baat hebben, maar deze middelen genezen de aften niet. Wanneer de aften na twee weken niet verdwenen zijn, is het verstandig uw tandprotheticus te raadplegen om u verder te helpen. Aften kunnen ontstaan door een verminderde weerstand of een slechte mondhygiëne. Het is niet verstandig om aan deze aften te komen en ze kapot te drukken, omdat dit de klachten alleen maar verergert.

Bestaat er een allergie voor de materialen in het kunstgebit?

Het komt zeer zelden voor dat patiënten een allergie hebben voor materialen waaruit een gebitsprothese is vervaardigd. Veelal ligt de oorzaak van op allergie lijkende klachten elders.

Ik heb last van slechte adem. Komt dit door het kunstgebit?

Het hebben van een slechte adem heeft niet altijd, maar wel vaak, te maken met een slechte mondhygiëne. Niet alleen mensen met eigen tanden en kiezen, maar ook mensen met een kunstgebit hebben hier mee te maken. Wanneer u last heeft van een slechte adem wordt dit vaak door mensen om u heen aangegeven.
U kunt uw tong reinigen met een speciaal daarvoor ontwikkelde tongreiniger. Vooral op de tongrug bevindt zich veel plaque en voor een frisse adem is het noodzakelijk dat u uw tong dagelijks met een speciale tongreiniger reinigt. Het is belangrijk dat u ook de kaken en het tandvlees met een zachte tandenborstel reinigt. U dient er voor te zorgen dat zich geen laag plaque met daarin voedselresten op uw tong afzet. Nadat u de mond en de tong heeft gereinigd is het raadzaam de mond met een antibacterieel mondwater te spoelen voor een optimaal resultaat.

Mijn tandvlees is erg gevoelig. Bestaat er ook een zachtere kunststof?

Bij mensen bij wie het tandvlees zo gevoelig is, dat ze altijd pijn hebben onder het kunstgebit, kan een zacht laagje, weekblijvende kunststof, uitkomst bieden. Deze kunststof wordt vooral in de onderkaak gebruikt, omdat hier de meeste problemen voor komen. Vaak is de kaak ernstig geslonken maar het tandvlees niet waardoor het tandvlees bekneld zit tussen het kaakbot en het kunstgebit. Het komt ook voor dat de kaak zover is geslonken dat de zenuw, die in de onderkaak loopt, op het kaakbot komt te liggen en steeds afgekneld wordt door de prothese. Het zachte laagje kunststof biedt in deze gevallen soms uitkomst. Deze kunststof slijt echter veel sneller en dient elk jaar door uw tandprotheticus te worden vervangen.

Zijn kleefmiddelen en andere hulpmiddelen uit de drogisterij toegestaan?

Er zijn allerlei kleefpasta’s, kleefpoeders en “voeringen” op de markt om een kunstgebit meer houvast te geven. Deze middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt hiermee niet opgelost. Doe ook nooit watjes onder uw kunstgebit. Uw kaken gaan daarvan alleen nog maar sneller slinken. Als uw kunstgebit te los zit, is het verstandiger om naar uw tandprotheticus te gaan. Uw tandprotheticus ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u de beste oplossing bieden.

Ik heb last van ontstoken, pijnlijke mondhoeken. Hoe komt dit?

Een oorzaak kan liggen aan het kunstgebit. Het geeft te weinig steun aan de wangen en lippen, waardoor deze constant vochtig blijven en kloofjes veroorzaken. Uw tandprotheticus kan beoordelen of de prothese de oorzaak is van deze klacht of dat er een andere oorzaak is.

Tips

 • Doe het kunstgebit ’s nachts uit.
 • Laat uw kunstgebit en mond iedere twee jaar controleren.
 • Repareer nooit zelf uw kunstgebit.
 • Gebruik kleefmiddelen alleen in noodgevallen.
 • Vul de wasbak met water voordat u het kunstgebit gaat reinigen.
 • Reinig ook de kaken en het tandvlees.
 • Gebruik geen chemische middelen voor reiniging van het kunstgebit.
 • Nuttig de eerste dagen zacht voedsel.

Ondanks het feit dat u in het voorgaande al veel informatie heeft kunnen lezen, kan het zijn dat u nog meer vragen heeft. Hierna volgen nog enkele vragen die geregeld door onze patiënten worden gesteld. Het antwoord staat direct onder de vraag. Staat uw vraag er niet bij; uw tandprotheticus helpt u graag.

Hoe lang gaat een kunstgebit mee?

Een kunstgebit gaat gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. Dit is vooral afhankelijk van uw gezondheid en het gebruik van uw kunstgebit.

Hoe lang heb ik garantie?

Uw gebitsprothese is met zorg vervaardigd en er is gebruik gemaakt van de beste materialen. Uw tandprotheticus geeft u één jaar garantie op duurzaamheid.
Zie de leveringsvoorwaarden.

Ik heb last van een droge mond. Hoe kan dat?

Het hebben van een veelvuldig voorkomende droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel. Dit tekort aan speeksel kan veroorzaakt worden door medicijngebruik, ziekten (diabetes), bestraling en andere nog onbekende oorzaken. Veel voorkomende klachten bij een droge mond zijn: het slecht kunnen wegslikken van droog voedsel, vaak willen drinken, lippen en tong voelen plakkerig aan, het klakken van de tong en het moeilijk kunnen uitspreken van sommige letters en woorden. Bij dragers van een kunstgebit blijft het gebit vaak niet op zijn plaats zitten door een te droge mond. Het tandvlees kan makkelijker geïrriteerd raken en er komen vaker schimmelinfecties in de mond voor. Het bestrijden van een droge mond kunt u bespreken met uw tandprotheticus. De volgende oplossingen zouden hulp kunnen bieden.
##Stimulering van de speekselafgifte door het eten van licht zuur voedsel en voedsel waar flink op gekauwd moet worden.
##Verandering van medicijnen en het gebruik van speekselvervangers in de vorm van verstuivers of gel.

Ik heb zoveel last van aften. Wat doe ik hier tegen?

Aften zijn pijnlijke blaasjes of zweertjes aan de binnenzijde van de lippen, wangen of onder de tong. Het zijn grijswitte of gele plekjes met een rode ontstoken rand. Medicijnen tegen deze aften bestaan er nog niet maar er bestaan wel mondspoelingen waarbij veel mensen baat hebben, maar deze middelen genezen de aften niet. Wanneer de aften na twee weken niet verdwenen zijn, is het verstandig uw tandprotheticus te raadplegen om u verder te helpen. Aften kunnen ontstaan door een verminderde weerstand of een slechte mondhygiëne. Het is niet verstandig om aan deze aften te komen en ze kapot te drukken, omdat dit de klachten alleen maar verergert.

Bestaat er een allergie voor de materialen in het kunstgebit?

Het komt zeer zelden voor dat patiënten een allergie hebben voor materialen waaruit een gebitsprothese is vervaardigd. Veelal ligt de oorzaak van op allergie lijkende klachten elders.

Ik heb last van slechte adem. Komt dit door het kunstgebit?

Het hebben van een slechte adem heeft niet altijd, maar wel vaak, te maken met een slechte mondhygiëne. Niet alleen mensen met eigen tanden en kiezen, maar ook mensen met een kunstgebit hebben hier mee te maken. Wanneer u last heeft van een slechte adem wordt dit vaak door mensen om u heen aangegeven.
U kunt uw tong reinigen met een speciaal daarvoor ontwikkelde tongreiniger. Vooral op de tongrug bevindt zich veel plaque en voor een frisse adem is het noodzakelijk dat u uw tong dagelijks met een speciale tongreiniger reinigt. Het is belangrijk dat u ook de kaken en het tandvlees met een zachte tandenborstel reinigt. U dient er voor te zorgen dat zich geen laag plaque met daarin voedselresten op uw tong afzet. Nadat u de mond en de tong heeft gereinigd is het raadzaam de mond met een antibacterieel mondwater te spoelen voor een optimaal resultaat.

Mijn tandvlees is erg gevoelig. Bestaat er ook een zachtere kunststof?

Bij mensen bij wie het tandvlees zo gevoelig is, dat ze altijd pijn hebben onder het kunstgebit, kan een zacht laagje, weekblijvende kunststof, uitkomst bieden. Deze kunststof wordt vooral in de onderkaak gebruikt, omdat hier de meeste problemen voor komen. Vaak is de kaak ernstig geslonken maar het tandvlees niet waardoor het tandvlees bekneld zit tussen het kaakbot en het kunstgebit. Het komt ook voor dat de kaak zover is geslonken dat de zenuw, die in de onderkaak loopt, op het kaakbot komt te liggen en steeds afgekneld wordt door de prothese. Het zachte laagje kunststof biedt in deze gevallen soms uitkomst. Deze kunststof slijt echter veel sneller en dient elk jaar door uw tandprotheticus te worden vervangen.

Zijn kleefmiddelen en andere hulpmiddelen uit de drogisterij toegestaan?

Er zijn allerlei kleefpasta’s, kleefpoeders en “voeringen” op de markt om een kunstgebit meer houvast te geven. Deze middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt hiermee niet opgelost. Doe ook nooit watjes onder uw kunstgebit. Uw kaken gaan daarvan alleen nog maar sneller slinken. Als uw kunstgebit te los zit, is het verstandiger om naar uw tandprotheticus te gaan. Uw tandprotheticus ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u de beste oplossing bieden.

Ik heb last van ontstoken, pijnlijke mondhoeken. Hoe komt dit?

Een oorzaak kan liggen aan het kunstgebit. Het geeft te weinig steun aan de wangen en lippen, waardoor deze constant vochtig blijven en kloofjes veroorzaken. Uw tandprotheticus kan beoordelen of de prothese de oorzaak is van deze klacht of dat er een andere oorzaak is.

Tips

 • Doe het kunstgebit ’s nachts uit.
 • Laat uw kunstgebit en mond iedere twee jaar controleren.
 • Repareer nooit zelf uw kunstgebit.
 • Gebruik kleefmiddelen alleen in noodgevallen.
 • Vul de wasbak met water voordat u het kunstgebit gaat reinigen.
 • Reinig ook de kaken en het tandvlees.
 • Gebruik geen chemische middelen voor reiniging van het kunstgebit.
 • Nuttig de eerste dagen zacht voedsel.

Afspraak 1. Intakegesprek / 1e afdrukken

Uw persoonlijke gegevens, gegevens over uw gezondheid en eventueel uw medicijngebruik worden genoteerd. Uw huidige prothese en uw mondholte worden nagekeken. Uw persoonlijke wensen worden geïnventariseerd.
Als er nog voldoende tijd over is, worden meteen de afdrukken van beide kaken gemaakt (happen). Ook wordt een afdruk van de huidige prothese en een gezichtsfoto gemaakt.

Afspraak 2. Definitieve afdrukken

Met behulp van speciaal voor u op maat gemaakte afdruklepels worden de definitieve afdrukken van beide kaken gemaakt. Hiermee wordt gelijk de randlengte en de pasvorm van de gebitsprothese vastgelegd.

Afspraak 3. Beetbepaling

Vastgelegd wordt hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan en hoeveel ruimte er in de mond is voor tanden en kiezen. Ook wordt de kleur en eventueel de vorm van de tanden en kiezen uitgezocht. Er wordt rekening gehouden met uw persoonlijke wensen. Indien u beschikt over foto’s van vroeger waarop uw eigen tanden zichtbaar zijn, is het verstandig om deze mee te nemen.

Afspraak 4. Proef/pasprothese

Bekeken wordt of de tanden mooi in uw mond staan en of de kiezen goed op elkaar sluiten. Er wordt gekeken naar esthetiek en spraak. Kleine aanpassingen zijn in dit stadium nog mogelijk. Er wordt om uw goedkeuring gevraagd.

Afspraak 5. Plaatsen van de prothese

De prothese wordt in de mond geplaatst en gecontroleerd op drukplaatsen, esthetiek en spraak. U kunt nu zelf met uw nieuwe prothese gaan functioneren. Het gewenningsproces kan enkele weken duren. Bij pijnklachten kunt u altijd contact opnemen met uw tandprotheticus.

Afspraak 6. Nacontrole

Uw tandprotheticus controleert de pasvorm en functie van het kunstgebit en zal waarnodig nog enkele correcties uitvoeren.

Wat kost een kunstgebit?

De kosten van uw kunstgebit of reparatie zijn sterk afhankelijk van de zorgverzekeraar waarbij u verzekerd bent en of u een aanvullende verzekering heeft afgesloten. In vrijwel alle gevallen kan uw tandprotheticus u informeren over de kosten van de behandeling.
Over het algemeen kunt u van het volgende uitgaan:
Vanuit de basisverzekering wordt de volledige gebitsprothese voor 75% vergoed en reparaties en aanpassingen voor 100%. Extra vergoeding voor de nieuwe prothese ontvangt u vanuit de aanvullende verzekering. In de meeste gevallen stuurt uw tandprotheticus zijn rekening in zijn geheel op naar uw zorgverzekeraar. Het bedrag, dat na aftrek van de aanvullende verzekering, overblijft betaalt u rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar.